Maskros - ogräs eller medicin?

Nuförtiden, varje gång jag ser maskrosor (dem växer ju nästan överallt!) tänker jag att det är en liten guldklimp fylld av näring och läkande egenskaper. Här är anledningarna och det kommer förändra ditt sätt att se på maskrosor framöver!

Maskrosor är helt ätbara
Alla delar från maskrosen är ätbara, från rötter, till stjälk, till blomma. Maskrosen är en näringsrik medicinalväxt och innehåller bland annat vitamin A och C, kalium, kalcium, järn, fosfor och B-vitaminer! Själva maskrosroten är dessutom järn- och proteinrik. 

Hur äter man maskros?
Blomman kan friteras eller ätas rå! Sprinkla blombladen över smoothien, i salladen eller gör en god sirap på blomman. De gröna bladen kan användas i soppor eller ätas råa som en sallad. Själva maskrosroten kan användas som substitut till vanligt kaffe! Roten kan självklart användas till att göra té på eller en längre dekokt. 

Maskros för magen
Eftersom maskrosen innehåller bitterämnen är den specifikt bra för magen och matsmältningen. Den är också vätskedrivande och blodrenand, och verkar då genom njurarna. Bitterämnena i maskrosen stimulerar salivproduktionen och magenzymerna vilket kan förbättra matsmältningen när det kommer till att både absorbera näringsämnen och att tömma kroppen på slaggprodukterna. Maskrosroten är också bra för kroppens goda tarmbakterier. I roten finns inulin, en form av prebiotika som magens tarmbakterier Lactobacillus och Bifidobacterium älskar!

Maskros för levern
Maskrosen ökar gallproduktionen i levern, vilket gör att gallblåsan släpper ut gallan i tunntarmen och hjälper till vid matsmältningen av fetter. Medicinalväxten fungerar som en alterativ, vilket betyder att den har som främsta uppgift att stärka kroppens egen förmåga att båda ta upp näringsämnen och göra sig av med de ämnen som inte behövs längre. Växtern riktar främst in sig på leverns förmåga att avlägsna gifter från blodet samt hormoner och giftämnen. Vid stärkning av leverns utrensande förmåga kan hudutslag, eksem och akne förbättras då även hormonbalansen i kroppen balanseras. 

En sammanfattning, maskros är bra för:

  • magens tarmbakterier

  • innehållet av probiotika (inulin) 

  • leverrening och eliminering av gifter 

  • vitamin och mineraltillskott (Vitamin A, B, C, kalium, kalcium m.m.)

  • blodrening

  • vätskedrivande

  • substitut för vanligt kaffe 

  • stimulering av matsmältningsenzymer (pga dess bitterämnen)


När du nu börjar lära dig mer om maskrosens läkande egenskaper kommer du aldrig någonsin se den som ogräs igen. Eller hur?

Psssst!
Det är lätt att blanda ihop maskrosen med rotfibbla. Rotfibblan har en tunnare och hårdare stjälk, och kan ha flera blommor på samma gren till skillnad från maskrosen som bara har en blomma per stam. Maskrosen har också en ihålig stjälk med vit mjölksaft. 

Martina Davitkova