Holistguiden

View Original

Kan maten vara vår medicin?

Frågan som många ställer sig numer är om vi borde vända oss bort ifrån den konventionella medicinen och istället använda oss av maten som verktyg för att först och främst, förebygga sjukdomar? Fungerar maten bara som ett komplement? Vilken roll har den egentligen och kan vi använda den som medicin?

Låt oss djupdyka i det här. 

Maten är essentiell - livsviktig - för oss alla oavsett vilken del av världen vi bor på.
Den kan vara bra för dig, men den kan även vara mindre bra. Vissa livsmedel och kosttillskott klassificeras antingen som mat eller medicin beroende på sättet dem används på eller vilka hälsoeffekter dem har på oss. Ibland är gränsen luddig och det kan vara svårt att klassa ett livsmedel som antingen medicin eller mat och det här beror också på hur olika länder definierar skillnaden mellan dem. Det finns olika koster som man vet påverkar oss till det bättre: 

Okinawa maten
Okinawa människorna är de som lever längst i världen. Dem har starka värderingar och utövningar gällande mat och diet. Dem anser att vissa livsmedel har medicinska egenskaper och kopplar dessa till en lång levnadslängd. Dem bor på Ryukyu öarna, mellan Japan och Kina och har därför blivit starkt influerade av den kinesiska läran om en hälsosam livsstil. Historiskt sett ansågs den högst rankade doktorn inom kinesisk medicin vara kostdoktorn. Okinawa människorna anser att ”mat gör människan” och att maten dem äter är ”nuchi gusui” (medicin för livet).

Är det ”Mat” eller ”Medicin”? 
Genom flera civilisationer och under flera tusen år har mat använts som medicin. Det finns historiska texter som beskriver kopplingen mellan maten vi äter och vår hälsa. Näringslära eller dietetik är ord som vi ofta upplever som moderna när dem i själva verket har varit ev av grundnycklarna i den antika medicinen tillsammans med läkemedelslära och kirurgi. Matens roll har inte bara varit en del av den västerländska medicinska historian, utan också i den kinesiska och indiska kulturen. Där har man genom tusenåriga hälsosystem som exempelvis Ayurveda använt sig utav mat för att sträva efter balans, såväl när det kommer till livsstils- och kostmönster. 

Även under forntiden spelade näring en viktig roll då man trodde att den rätta maten, speciellt utvalda varor kunde påverka hälsan och inte minst bota eller behandla specifika sjukdomar. Utifrån historien kan vi klart se att kopplingen mellan maten och hur den används som medicin inte är en modern lära, utan snarare en antik och beprövad vetenskap. 

Vi använder maten som medicin, varje dag
Att använda sig av mat som medicin är någonting som vi i princip gör varje dag. Utan vitaminer och mineraler, fett och protein skulle vi inte kunna fungera. Jag minns när jag var liten och var sjuk, pappa var alltid snabb med att pressa citronlemonad för att stärka immunförsvaret med vitamin C. Min farmor har sedan jag var liten alltid fermenterat (inlagda) grönsaker och jag ser framför mig hur hon gör den där kisande minen när hon biter i en inlagd gurka. Hon är dock alltid snabb med att tillägga att inlagda saker är bra, speciellt för magen. Och det är sant! Finns det saker som du har använt dig av som ”medicin” eller för att bota någonting speciellt? Tror du det fungerade för dig? 

Konceptet ”maten är vår medicin” har funnits i tusentals år, och ofta är det kunskap som förs över mellan generationer. Mycket av den evidensbaserade kunskapen om näringslära idag används också för att kunna förstå och respektera gamla föreställningar även om det finns mycket som fortfarande inte har bekräftats.

Hur maten användes som medicin förr i tiden präglar oss än idag: 

De 4 ”vätskorna”
I antika Grekland och Rom, ungefär 2000 år sedan ansåg man att en optimal hälsa berodde på en balans mellan fyra viktiga vätskor i vår kropp. De fyra vätskor var: blod, gul galla, svart galla och slem. De spelade alla en viktig roll och behövde hållas i balans till varandra, för mycket eller för lite av en vätska kunde resultera i sjukdom. Sådant som kunde påverka dessa vätskor hos en människa var ålder, tid på året, kön, sysselsättning och platsen de bodde på. Genom mat och dryck kunde dessa vätskor korrigeras och utjämnas. Man kunde bli rekommenderad att äta vissa typer av livsmedel när man var sjuk men också när ”man inte var sig själv” exempelvis om man upplevde depression eller ångest då humör också ansågs påverkas av vätskeobalans. Den här läran om hälsa har influerat den arabiska medicinen och fördes sedan vidare till europa under medeltiden där den utövades fram till renässansen. 

Plantbaserad kost som medicin
Genom historien har också frukt, grönsaker, rotfrukter och andra växter använts, rekommenderats eller undvikits på grund av dess medicinska egenskaper. Det man pratar om mest i den gamla europeiska kosten speciellt runt medelhavet är gröna bladväxter såsom tistel, brännässla och maskros. Ofta åts dessa blad råa eller kokta tillsammans med citronjuice och olivolja. De olika bladen och dess egenskaper användes för att behandla och bota många sjukdomar. 

Kryddor och deras läkande förmåga
Förr i tiden spelade kryddor en mycket stor roll när det kommer till en hälsosam kost och till skillnad från idag där man mest använder dem som en tillsats, användes dem förr som medicin. Peppar användes för hjärtat och för att lugna en orolig mage. Kryddnejlika användes till exempel för sjukdom i lungorna, matsmältningssystemet och vid tandvärk. 

Vikten av vetenskap gällande mat som medicin
Som du kanske har förstått hittills har maten använts som medicin sedan länge tillbaka och kanske har du även egna vanor och kunskap som du har fått från din familj, kulturella bakgrund, upplevelser eller egna preferenser. Men, vet du om det finns någon vetenskap bakom det? Och frågan är, spelar det någon roll? Det finns många kunskapsluckor i den vetenskapliga världen, speciellt när det kommer till maten som medicin. Men, det som är viktigt att veta är att bara för att det inte finns tillräckligt med evidens, så betyder det inte nödvändigtvis att det inte fungerar eller är oeffektivt. Det är också viktigt att förstå att vetenskapen ständigt förändras och likaså rekommendationerna man använder sig av idag. Det kan vara bra att stödja sig på den evidens som finns tillgänglig just nu, men också använda sig utav det som man vet fungerar bäst, för en själv. 

Ät och njut, det är livet
Martina - Kool Karma Yoga